یادداشت اختصاصی از پروانه خفتان؛ مددکار اجتماعی
حمایت از کودکان در برابر کودک آزاری: سلامت در بزرگسالی به شدت تحت تأثیر دوران کودکی است. امروزه رشد تکاملی کودکان یکی از مهمترین عوامل تعیینکننده اجتماعی سلامت شناخته شده است. اگر در دوران کودکی کیفیت زندگی و نیازهای اساسی شامل غذا، سرپناه و مسکن، پوشاک، بهداشت و آموزش و پرورش تأمین نشود، توقع یک زندگی با کیفیت در دوران بزرگسالی واقع بینانه نیست. در واقع زندگی با کیفیت در دوران کودکی ضامن ظهور انسان خلاق و توانمند در دوران پس از آن است و آزار کودکان و غفلت از آنها میتواند تا مدتها سلامت آنان را به خطر بیاندازد. دوران کودکی یکی از مهمترین دوران های زندگی هر انسان به شمار می رود، چرا که در این دوران شخصیت فرد شکل میگیرد. کودکان به دلایل مختلف از جمله سن کم و نداشتن مهارت های کافی همواره آسیب پذیرترین اقشار جامعه هستند و قادر به حفاظت از خود نبوده و نیاز به حمایت بزرگسالان به خصوص والدین خود دارند. در صورت عدم کفایت و ناشایستگی والدین، مسائل و مشکلاتی ازجمله کودک آزاری برای کودک روی میدهد.
حمایت از کودکان در برابر کودک آزاری
امروزه حقوق کودکان به عنوان مسئله ای بین المللی و جهانی مطرح است. یکی از موارد حقوق کودکان، حق رشد در محیطی بدون خشونت و حمایت و حفظ از آنان در برابر خطر کودک آزاری است. کودک آزاری و غفلت از کودکان از جمله شایع ترین و پیچیده ترین مسائل روانی – اجتماعی جامعه است و یکی از معضلاتی بزرگ اجتماعی است که تمام جوامع را، چه پیشرفته و چه در حال توسعه، را در برمیگیرد. کودک آزاری مختص به یک گروه اجتماعی، قومی، مذهبی، سیاسی، اقتصادی و منطقه یا کشورخاصی نیست. در سالهای اخیر متأسفانه شاهد افزایش موارد کودک آزاری در جهان هستیم. پیامدهای سوء رفتار با کودک نه تنها خود فرد، بلکه خانواده و جامعه را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. لذا پرداختن به این پدیده می تواند از ضروریات هر جامعهای باشد.
آموزش حقوق کودک در مهد کودکها و مدارس، اطلاع رسانی همگانی نسبت به پیامدها و مصادیق کودکآزاری، حمایت و درمان کودکان آزار دیده، آگاهی دادن به زوجینی که قصد بچه دار شدن دارند نسبت به مسئولیت سنگین و خطیر فرزند پروری، بررسی سلامت روانی و اجتماعی افراد قبل از ازدواج، در نظر گرفتن مجازاتهای سنگین برای فرد کودک آزار بدون در نظر گرفتن نسبت وی با کودک، الزام دولت برای تهیه سبد رفاهی مختص کودک برای تک تک کودکان جامعه با هدف تأمین سلامت آنان، پیگیری کودک آزار دیده تا پایان درمان و برخورداری از سطح سلامت بهینه و الزام تمام جامعه به رعایت پیمان نامه حقوق کودک میتوانند تاثیر بسزایی در کاهش کودک آزاری در جامعه داشته باشد باید در نظر داشت با بسیج امکانات و منابع موجود در جامعه باید سعی شود برنامه های متنوعی متناسب با نیاز گروههای مختلف کودکان در جامعه با هدف ارتقاء سلامت و رفاه کودک در نظر گرفته و اجرا شود چرا که با تامین رفاه همه جانبه کودکان، جامعه به سمت توسعه پیش خواهد رفت.